• Прянощі на підвіконні. Багато рослин мають мізерну мочковату систему коріння і рости можуть в маленькому обсязі землі. Нема проблем виростити кріп на городі і насушити, але тут є ще елемент естетичної насолоди. По друге відволікатися на всяку дріботу, коли є більш нагальні потреби. І головне салати та і вся пряна зелень так швидко дорослішають. Не встиг оглянутися , а воно вже цвіте - не кондиція. Але головний аргумент - це радість душі - на вікні петрушка, розмарин, кілька видів базиліку, м"ята меліса, а за вікном завірюха. Для жінки кухня з мартену перетвориться в лавку парфум, а чоловіки відчують нові смаки у звичних стравах. На дрібниці не заробляють, а просто відпочивають душею, хоча магнати продають зелень у стаканчиках з грунтом, але це вже інша тема - фермер зимою відпочиває.
Визначтесь без чого не можна обійтись, і що Ви зможете виростити при Ваших можливостей. Пряні трави: вибираємо рослини для «домашнього городу» Перш ніж купувати насіння, визначте, які трави Вам необхідні в залежності від їх застосування: Аніс: листя додають в супи, соуси і салати, насіння гарні для випічки. Базилік: листя кладуть в супи, соуси до пасти, при приготуванні м'ясних страв, додають в оцет для його ароматизації. Кмин: листя додають у салати, чай, соуси і супи, насіння використовують для ароматизації печива, хліба, салатів і сирів. Кервель: листя додають у салати, супи, соуси, а також в чай. Коріандр (кінза): додають в рагу і соуси, супи, використовують при приготуванні м'ясних страв, насіння додають у соуси і м'ясні страви. Кріп: додають у перші, другі страви, салати, випічку. Прекрасно поєднується з м'ясом, рибою, йде в соління й маринади. З кропом навіть заварюють чай! Петрушка: кладуть у супи, гарніри, перші, другі страви, салати, приправи, соуси і т.д. Шавлія: листя додають в омлети, млинчики і тушковане м'ясо, ароматизують алкогольні напої. Зелена цибуля додають в яєчні страви, супи, салати, масла, сири, соуси до риби і м'яса. Фенхель: вся рослина їстівна, насіння додають у ковбаси і хлібобулочні вироби, листя добре поєднуються з рибою, овочами, сиром. Меліса лимонна, інші сорти м'яти: додають в супи, до риби, м'яса та овочів, а також в чай. Майоран: надає аромат до м'яса, його додають у салати, омлети, желе і чайні суміші. Орегано(родич материнки): додають у страви з м'яса, птиці і свинини, соуси, особливо добре поєднується з томатами. Розмарин: додають в чай, випічку, м'ясні та овочеві страви. Щавель і шпинат: з ними готують перші страви, омлети, використовують як начинку для випічки. Острогін (тархун): додають у соуси, салати, супи, омлети, м'ясні, овочеві та рибні страви. Чебрець: додають в чай, це чудова приправа для птиці, риби, тушкованих страв, супів, томатних соусів, сиру, яєць і рису. Всі кімнатні сорти гіркого перцю зроблять страви вогняними, гарячі соуси та напої та бульони ще гарячішими. Всі види базиліку - лимонний, гвоздичний, коричний, анісовий збагатять яку завгодно страву та додадуть шарму напоям та десертам. Огіркова трава створить аромат літа у зимовому капустяному салаті. Фенугрек - грибна трава зі звичайного супа зробить грибний аромат білих грибів Цитронела - напоям без аромату надасть воістину лимонний запах. Цефалофора надасть аромат лісової суниці і приємного настрою. Мексіканська м"ята, котовник, тибетський лофант піднімуть настрій, заспокоять серце та нервову систему. Вітекс - адамове дерево - стабілізує жіноче здоров"я, серцевосудинну систему. Салат латук стане прикрасою якої завгодно страви. Салат американський зимовий крес додасть смаку і печені і салату. Навіть дрібнесенькі помідорчики прикрасять свяковий стіл
Висаджування Найпростіше взяти кілька рослин прямо з городу до перших заморозків, або купити розсаду в магазині - це особливо актуально для орегано, розмарину, чебрецю і тархуну(острогін), тому що вони не завжди добре сходять.
Аніс, кмин, кервель, коріандр, кріп, фенхель і петрушку легко виростити з насіння в будь-який час року.
Посуд
Посуд в залежності від поглядів, або суцільний, або окремий, щоб після використання тої ж петрушки винести з кухні горщик. На дно дренаж з пінопласту, керамзиту, піску, в залежності від габаритів. Грунт пухкий, але поживний - в малому об"ємі повинно бути досить поживи та уримання вологи.
|